Dit visie stuk kwam voor wat de VVD betreft veel en veel te laat. De deadline voor dit stuk was voor 1 juli 2015. De VVD is hierover teleurgesteld mede omdat het hier gaat om een zeer belangrijk onderwerp namelijk huiselijk geweld en kindermishandeling.
We konden als Tiel nu niet veel meer veranderen aan deze visie omdat bijna alle gemeenten die hier aan deelnemen het stuk al hebben vastgesteld. In april was het visiedocument namelijk al in Nijmegen in behandeling. De VVD fractie richtte zich tijdens de raadsvergadering op het uitvoeringsplan dat lokaal wordt opgesteld naar aanleiding van het visiedocument. Dit uitvoeringsplan moet er wat de VVD Tiel betreft zo snel mogelijk komen.
Helaas is kindermishandeling geen uitzondering in Nederland. Elk jaar worden zo'n 119.000 kinderen thuis mishandeld of verwaarloosd. Volgens het AD van 16 november heeft gemiddeld zelfs één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Zorgprofessionals als artsen en hulpverleners werken met een vijfstappenplan om kindermishandeling vast te stellen, de zogeheten meldcode. Deze meldcode is voor de VVD niet voldoende. Het is namelijk niet verplicht om eventuele misstanden te rapporteren bij Veilig Thuis, het vroegere Advies- en meldpunt Kindermishandeling. VVD Kamerlid Brigitte van der Burg zegt dat 'het belang van het kind te vaak ondergeschikt is aan dat van ouders’. De werkgroep Kindermishandeling van de Tweede Kamer pleitte enkele maanden terug al voor veel betere registratie.
Wanneer het gaat om huiselijk geweld moet de drempel om dit te melden vooral zeer laag zijn. Vanuit landelijke cijfers blijkt dat maar in alle gevallen maar 12% melding wordt gedaan van huiselijk geweld.
Daarom wil de VVD in Tiel dat deze aspecten duidelijk in het uitvoeringsplan terugkomen. De landelijke lijn moet goed worden geïmplementeerd in het lokale uitvoeringsplan. Op deze manier kan er een optimale signalering plaatsvinden. Door een goede registratie kunnen brokjes informatie over een kind simpeler worden gekoppeld en hoeven hulpverleners niet meer af te wegen of ze een melding maken.
Volgens de VVD moet het doel zijn om deze kwetsbare groep een betere start voor de toekomst te geven.
De VVD wil zich met name inzetten voor preventie en signalering van huiselijk geweld. Ook is het belangrijk dat jongeren, die getuige zijn geweest van huiselijk geweld, over hun ervaringen kunnen praten. De VVD vindt geweld achter de deur in het privé domein ongewenst en dit moet hard worden aangepakt. De VVD is voorstander van een duidelijke aanpak, waarbij preventie en repressie noodzakelijk zijn en dat het niet alleen soft moet zijn. Wij zien het uitvoeringsplan graag dan ook deze elementen terugkomen.
Zie hier de bijdrage van de VVD Tiel in de bijgevoegde link naar Youtube, vanaf 8:50.
Mark Smits
VVD Raadslid gemeente Tiel