Begrotingsraad Tiel: veel bereikt, maar we blijven bezorgd.

Afgelopen week vond de jaarlijkse begrotingsraad plaats. VVD Tiel vindt dat er veel bereikt is, maar er is ook reden tot zorgen omtrent de veiligheid, werkgelegenheid, maar zeker ook financieel. Hieronder volgt de integrale tekst van onze beschouwing.

 Algemene Beschouwingen 11 november 2015.

 

Voorzitter, de VVD kan met een gevoel van tevredenheid terugkijken op het afgelopen jaar. We zitten hier niet stil om het maar eens populair te zeggen. De Binnenhoek is een project waar we trots op kunnen zijn. Ook de grote ergernis van het zwerfafval heeft het college voortvarend opgepakt. De investeringen in de huisvesting van het onderwijs, de oprichting van de Werkzaak, de verbouwing van het Stadhuis, een visie op de ontwikkeling van de Waalkade,  kortom: Tiel is met zijn toekomst bezig. Als gemeente kunnen we ook blij zijn met de bouw van de Hoteltoren van Van der Valk. Het heeft onze Skyline een ander aanzien gegeven.

 

De VVD maakt zich wel zorgen over de invloed van de raad. Wij, de gemeenteraden, en Tiel samen met de regio, zullen goed moeten nadenken hoe we in de toekomst ervoor kunnen zorgen dat besluitvorming over belangrijke zaken tijdig in de raden behandeld kunnen worden. De raden zijn nog steeds degenen die ervoor zorgen dat, in de gemeenteraden,  op democratische wijze en binnen de kaders  van de dualisering,  discussies worden gevoerd en besluiten weloverwogen worden genomen.

 

Het afgelopen jaar heeft de economie van ons land zich positief ontwikkeld, hoewel de inwoners, maar ook onze gemeenten daar nog niet echt veel van merken. Zonder nu meteen met een somber verhaal te komen is de laatste informatie over de financiële positie waarin onze gemeente zich bevindt niet bepaald rooskleurig te noemen. De tijd zal leren hoe het perspectief zich ontwikkelt.

 

De wereld houdt niet op bij de grenzen van Tiel. Het vluchtelingenprobleem waar onze hele wereld mee worstelt, gaat dus ook niet aan Tiel voorbij. In de afgelopen raadsvergadering is er een constructief en  waardig debat gevoerd.  Statushouders die zich in onze stad komen vestigen mogen er, wat de VVD betreft, echter niet voor zorgen dat onze huidige inwoners daardoor langer op de wachtlijsten voor een woning komen te staan.

 

Veiligheid staat bij de VVD altijd hoog in het vaandel: mensen die zich veilig voelen zijn vaak ook gezonder en hebben minder problemen. Hoewel elke inbraak er ééntje te veel is, zijn wij toch echt blij dat het aantal woninginbraken in onze gemeenten zich ongeveer stabiliseert. Waakzaamheid blijft letterlijk en figuurlijk nodig!  Daartegenover vindt de VVD dat de overlast en het geweld op straat wel heel erg zijn toegenomen.  Wij vragen ons af of er redenen zijn aan te geven waar dit door zou kunnen komen, maar tegelijkertijd, en dat is voor de VVD nog belangrijker, wat doen we eraan om dit terug te dringen. Dit mag in een tolerante samenleving eigenlijk niet voorkomen!

Over het eerste halfjaar 2015 zijn er, althans bij de raad, bijna geen gegevens bekend omtrent overlastgevende jeugdgroepen. De gegevens vanuit het Veiligheidshuis ontbreken. Kan het college ons hierover informeren?

 

Zoals we allen weten zijn de drie decentralisaties, de WMO, Jeugd- en Participatiewet, sinds 1 januari van dit jaar een feit. De VVD vindt dat het college, samen met de ambtelijke organisatie, een megaklus kreeg te klaren en dat naar onze mening ook heel goed heeft gedaan. Natuurlijk zijn er hier en daar wat strubbelingen en probleempjes, maar zeker is dat er vanuit onze inwoners geen groot aantal klachten is binnengekomen en dat vertelt ons dus dat het over het algemeen gesproken goed gaat!

Zorgen heeft de VVD echter wel; en dat is over de budgetten. De raad heeft nog geen inzicht kunnen krijgen hoe het er, financieel gezien, nu eigenlijk voorstaat.

Het is van belang dat wij zo snel mogelijk horen of er in 2015 geen overschrijdingen gaan plaatsvinden.

 Wel gaan wij er eigenlijk van uit dat dit niet gebeurt.  In de 2e Voortgangsrapportage staat te lezen dat, met betrekking tot de hulp bij het huishouden, er nog geen concrete prognose valt te maken over de uitgaven 2015. Aangegeven wordt dat de resultaten bij de jaarrekening 2015 kenbaar worden gemaakt. Dit vindt de VVD te laat en wij dringen er bij het college op aan de raad eerder te informeren.

De bezuinigingen die de gemeenten in 2016 op de Jeugdzorg voor hun kiezen krijgen is reden tot zorg. Er ligt voor het college, maar ook voor de raad, een grote uitdaging.  Immers moeten,  inwoners, jong of oud, die hulp nodig hebben en daar niet zelf voor kunnen zorgen,  ook hulp kunnen krijgen. Heeft het college inmiddels in beeld of de ons opgelegde bezuiniging ook daadwerkelijk kan worden behaald?

Jammer is het dat het niet mogelijk is gebleken het PVB (Persoonsvolgend Budget), zoals in de motie van 18 juni is gevraagd, verder uit te werken. Begrijpen doen we dit wel; door de nieuwe taken die bij de gemeente zijn neergelegd is er gewoon geen tijd voor geweest. We dringen er bij het college op aan dit nu uiterlijk voor de Perspectievennota 2016 aan de commissie voor te leggen.

 

In Tiel zijn veel te veel mensen werkloos. Hoewel de werkloosheid landelijk  daalt, is dat in Tiel nog niet het geval. Het aantal openstaande en nieuwe vacatures in het Rivierenland stijgt, toch zijn  er in Tiel steeds meer mensen die geen baan hebben en dus zijn aangewezen op een uitkering. Het is belangrijk dat vraag en aanbod van arbeid  goed op elkaar worden afgestemd. Er worden inspanningen verricht om het aantal passende arbeidsplaatsen te verhogen. De VVD vindt dat de raad regelmatig op de hoogte dient te worden gehouden van de vorderingen op dit gebied.

Ook het aantal mensen dat een WWB (Bijstand) uitkering krijgt, stijgt in Tiel helaas nog. De uitstroom uit de WWB daalt. Dit moet worden tegengegaan. Het is in ieders belang  dat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen in onze maatschappij.  Mensen die zijn aangewezen op een uitkering moeten zo snel mogelijk actief mee kunnen doen en worden toegeleid naar passend, betaald werk.  De VVD vindt ook dat Tiel niet afhankelijk moet blijven van de vangnetregeling. Het is immers onzeker of hier in de toekomst een beroep op kan worden  gedaan.  Als het antwoord nee is, wacht voor Tiel een extra tekort op de begroting. Het is hiervoor nodig dat ook de instroom naar de WWB wordt aangepakt.  Er zijn, vooral regionaal gezien, veel plannen.  De VVD vindt echter dat de raad daar te weinig zicht op heeft. Wij vragen een krachtige aanpak vanuit het college en stellen u voor om met een concreet plan naar de raad te komen.

 

Tiel is een aantrekkelijke winkelstad en moet dat ook blijven.

Hoewel er diverse winkelpanden leeg staan is de VVD blij dat er ook nieuwe ondernemers zijn die zich vestigen in Tiel en ervoor zorgen dat er een grote diversiteit aan winkels en horeca blijft. Ondernemers, samen met Hart van Tiel hebben gezamenlijk plannen om onze stad nog aantrekkelijker te maken voor onze inwoners en de  Regio. Als je door de stad loopt zie je dat ook, de uitstraling door o.a. de bloemenbakken en de aangebrachte verlichting vinden wij erg positief. Ook heeft de stad een minder rommelig aanzien dan een tijdje geleden, de gemeente heeft hier ook goed op aangehaakt door er voor te zorgen dat de prullenbakken vaker en beter worden geleegd. De winkelstraten worden goed schoongehouden. Natuurlijk ligt er ook een taak voor de winkeliers en de horeca zelf. Ook zij kunnen bijdragen aan een mooie, schone stad waar mensen graag komen en terugkeren. Een grote ergernis vindt onze fractie het echter dat, wanneer je via de Veemarkt de stad binnenloopt, de Hoogeindsestraat en het eerste stuk van de Waterstraat vaak vol staat met geparkeerde fietsen. Ditzelfde probleem komt op meerdere plaatsen in onze stad voor. Dit is ook niet verwonderlijk, de fietsenrekken zijn dan overvol. Wij willen het college uitnodigen dit op te lossen en dienen samen met PvdA, CDA, GL en PvdB een motie in.

 

Voorzitter, dan kom ik nu aan het laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste stuk van mijn betoog.

De financiën: eigenlijk kunnen we hier heel kort over zijn; de kas is leeg.

En dat betekent dat we ons geen nieuwe uitgaven kunnen veroorloven. Dat is hard en er zijn natuurlijk wensen, maar helaas zullen wij de hand op de knip moeten houden en wat de VVD betreft geen nieuwe, extra uitgaven moeten doen.

Zoals de huidige cijfers aangeven komen we het komend jaar 351.000 euro tekort op de begroting. Dit komt door o.a. een fors aantal tegenvallers. Onze fractie is geschrokken van de ontwikkelingen met betrekking tot de begroting van de Werkzaak. Wij willen het college vragen hoe het nu toch kan dat de achterblijvende overheadkosten niet eerder zijn berekend en meegenomen in de besluitvorming rondom die Werkzaak. U geeft ook aan dat het moeilijk zal worden om de taakstelling van het terugdringen van de variabele overheadkosten te realiseren. Is hier geen rekening mee gehouden? En hoe komt dit nu? U zegt dat de verkoop of verhuur van Beursplein bij zou kunnen dragen om deze kosten op te vangen.  Dit vinden wij echter boterzacht. Want hoe groot is de kans dat we dit pand in een stagnerende kantorenmarkt op korte termijn verhuren of verkopen?

Ook de tekorten op de sociale werkvoorziening baren ons grote zorgen. U dacht dat deze tekorten binnen het totaalresultaat van de Werkzaak zouden worden opgelost.  Dit blijkt toch anders uit te pakken en daardoor hebben we nu te maken met een tekort van 394.000 euro. Onze fractie is hier niet blij mee en  we verwachten nadere uitleg hoe dit nu kon gebeuren. Ook de begroting BWB blijkt anders uit te pakken dan geraamd, een  tekort van 252.000 euro. De uitleg is helder, maar al met al blijkt dus dat we in korte tijd worden opgezadeld met een groot aantal tegenvallers en een fors tekort op onze begroting.

Nu rijst in onze fractie toch de vraag of wij zaken niet te optimistisch hebben ingeschat.

Voor de VVD blijft de vertegenwoordiging die wij  als raad hebben in de vele gemeenschappelijke regelingen een vreemde vorm van het nemen van raadsverantwoordelijkheid. Zo is het besturen van bijvoorbeeld de AVRI op geen enkele wijze als duaal te kwalificeren. Onverstandig en ongewenst in de wetenschap met onze controlerende taak als raad ook verantwoordelijk te zijn voor de resultaten van het gevoerde beleid en de financiële gevolgen daarvan.

Hoewel u aangeeft  dat er genoeg middelen zijn om de tekorten af te dekken en dat berekeningen hebben aangetoond dat de algemene weerstandsreserve dan nog steeds “voldoende” aangeeft, is de VVD hier toch niet gelukkig mee. Wij wensen niet dat de “voldoende” status nog verder onder druk komt te staan.

 

Zoals al eerder aangegeven vindt de VVD  dat er geen geld kan worden vrijgemaakt voor nieuwe uitgaven en investeringen. Je kunt een Euro tenslotte maar één keer uitgeven.

 

A.E.L. Duquesnoy – van den Heuvel

Fractievoorzitter VVD.