Zwembad in Tiel belangrijk voor de VVD

Het zwembad lag tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 oktober jl. middels een kadernotitie voor aan de raad. Hierin staan verschillende richtlijnen en varianten om te starten met een onderzoek naar een nieuw zwembad. Voor de VVD is het zwembad een belangrijk onderwerp en daarom laten wij u graag weten hoe de discussie is verlopen.

Een zwembad biedt in een waterrijke regio een veilige plaats voor kinderen om te leren zwemmen. Daarnaast kan jong en oud hier recreëren, aan hun conditie werken en ontspannen. Jaarlijks zijn dit ruim 70.000 mensen. Daarnaast maken verschillende verenigingen gebruik van het bad. 

In de kaderstellende discussie heeft de VVD gevraagd om gebruikers van het huidige zwembad te vragen naar hun mening. Een onderzoek naar voorkeuren en ideeën van zowel de recreatieve als de competitieve zwemmer vinden wij belangrijk. Alle betrokkenen moeten gehoord worden. De wethouder heeft toegezegd dit te gaan doen. 

Andere richtlijnen die wij belangrijk vinden zijn: 

1. Een zwembad in Tiel. Met een centrumfunctie in de regio en de Tielse behoefte aan een zwembad is het voor de VVD ondenkbaar dat de gemeente geen zwembad heeft. Het zwembad moet passen bij de doelgroepen die hier gebruik van maken. 

2. Bekijk de mogelijkheden van renovatie. Het huidige zwembad moet worden opgeknapt, dat bleek eerder bijvoorbeeld al met het dak, maar of nieuwbouw noodzakelijk is, is onbekend. Wij willen ook die optie laten onderzoeken. 

3. Tenminste de huidige voorzieningen, liefst beter en goedkoper. Het huidige Tielse zwembad biedt zwemplezier ruim 70.000 mensen per jaar. Wij willen deze doelgroepen ook bij een vernieuwd of nieuw bad de mogelijkheid bieden om te zwemmen. De VVD vindt daarom dat de huidige accommodatie met haar voorzieningen de minimumvariant zou moeten zijn. 

4. Onderzoek ruimte voor horeca. In het huidige zwembad zit een restaurant, maar in de kadernotitie zagen wij geen horecafaciliteiten terug. Dit verdient aandacht. 

5. Goede financiële onderbouwing. In het coalitieakkoord is een bezuiniging opgenomen voor het zwembad waarbij privatisering het uitgangspunt is. Voor de VVD is een goede financiële onderbouwing belangrijk om de juiste en haalbare keuzes te maken in de toekomst. 

Ook andere partijen hadden een wensenlijstje; het college kan dus aan de slag! 

Elisa Derksen 

Raadslid