Bart van Gurp over de opvang van vluchtelingen in Tiel "Hoeveel wil je er hebben?"

In het katern Raadspraat van Stad Tiel.nl, zwengelt Bart van Gurp de discussie over de opvang van vluchtelingen in Tiel aan.

Hoeveel vluchtelingen wil je hebben?

Bij voorkeur geen enkele. Met de realiteit van vandaag is zo'n uitspraak onzin. Mensen worden in oorlogsgeweld letterlijk hun huis uit geschoten. Anderen maken zich uit de voeten om uit de greep van religieuze fundamentalisten te blijven. Terroristische groepen verdrijven mensen van huis en haard. In deze hectiek zien ook andere migranten hun kans. Mensen die om economische redenen hun eigen land verlaten. Gezamenlijk een enorme stroom mensen die op de been is om ergens in Europa een goed heenkomen te zoeken.    

Een deel van deze stroom migranten komt naar Nederland. En dan wordt het lastig. Wie is er op zoek naar economisch geluk en wie is de vluchteling voor geweld en onderdrukking? Door de onmacht van Europese samenwerking, wordt dat pas duidelijk als we al deze mensen eerst ergens in ons land hebben opgevangen.    

Nu er steeds meer migranten worden opgevangen verwoorden steeds meer inwoners van ons land onvrede over de ongebreidelde toestroom van migranten. En dit is ook in Tiel. Lang niet al onze inwoners zijn voorstander van het opvangen alle migranten. 

Om iedereen op te vangen en (tijdelijk) te huisvesten is draagvlak nodig. Dit draagvlak neemt mede door allerlei incidenten af. Hoe zal de reactie zijn van onze Tielse inwoners  als er extra opvangcapaciteit voor migranten wordt gecreĆ«erd? Hoeveel Tielenaren zijn laaiend enthousiast? En hoeveel zijn er ronduit tegen?           

In onze democratie hebben we oog voor voorstanders en tegenstanders. Maar bovenal verdienen de mensen die in onze stad wonen, die in ons land wonen en onze democratie maken, het om gehoord te worden. Hoeveel migranten wilt u hebben; ook bij voorkeur alleen zij die gevlucht zijn voor geweld en onderdrukking.

Bart van Gurp

VVD Tiel


Met dank aan stadtiel.nl