De Ambities van de AVRI


We zitten midden in de transitie naar een circulaire economie.  We moeten zuinig zijn op grondstoffen en deze waar mogelijk hergebruiken. Binnen Rivierenland speelt de AVRI hierin een belangrijke rol. Zij zamelen ons afval in, sorteren dit en vermarkten de diverse afvalstromen.

De ambitie voor de toekomst is deze afvalstromen beter te scheiden en sorteren in te vermarkten afvalstromen en steeds minder afval te moeten verbranden. De VVD Tiel ondersteunt deze ambities van de AVRI.

 

De maatschappelijke ambitie en de kwalitatieve doelen gaan echter verder. Consuminderen moet volgens het koersplan worden gestimuleerd en de verschillende afvalstromen moeten verwerkt worden tot zo hoogwaardig mogelijke grondstoffen. De VVD fractie ziet dit uitdrukkelijk niet als taak voor de AVRI. We willen dit graag toelichten.

 

Consuminderen is geen onderdeel van de landelijke klimaatdoelstellingen, dit grijpt ver in de keuzes van de huishoudens. De VVD fractie vindt daarom dat dit geen onderdeel mag zijn van de kwalitatieve doelen van de AVRI. 

 

Daarnaast is het verwerken van de verschillende afvalstromen naar hoogwaardige grondstoffen een specialisme. Specialisatie in deze sector is een must. Bedrijven richten zich op een specifieke afvalstroom en doen dit voor een groot verzorgingsgebied. Het Rivierenland is hier te klein voor. Deze bedrijven zijn kapitaalsintensief. Het vergt forse investeringen en vaak zie je dat dit nog geen volwassen markten zijn. Vraag en aanbod zijn nog niet stabiel en daardoor nog niet in evenwicht. Concurrentieposities kunnen snel veranderen. Dit brengt forse risico’s met zich mee. In de praktijk heeft dit al geleid tot verschillende faillissementen. De VVD Tiel ziet dit niet als een taak voor de AVRI. Pionieren en experimenteren op dit gebied is geen publieke taak!

 

AVRI, beperk je tot je kerntaak op het gebied van afval. Het inzamelen, scheiden en sorteren van ons afval. 


Wim Wildschut

Henk van Dee

Sander Swuste

Rogier Masselink