Reactie VVD fractie op houtskoolschets AVRI

De houtskoolschets van de AVRI betreft een toekomst perspectief voor het verwerken van afval. De overige taken van de AVRI zoals groenvoorziening en toezichthoudende taken ontbreken in dit stuk. Als we een toekomst perspectief voor de AVRI schetsen zouden wij ook graag deze taken meenemen.

 

Met betrekking tot de afvalverwerking zijn de EU en Rijksdoelen om te gaan naar een volledig circulaire economie in 2050. De AVRI speelt een belangrijke rol in het inzamelen, sorteren en terugbrengen naar de markt van ons afval. We doen dit in Rivierenland al goed. Ons restafval per hoofd van de bevolking is al substantieel minder dan het landelijk gemiddelde. De AVRI verdient hiervoor een compliment. De ambitie is om nog beter te scheiden en vervuilde stromen te voorkomen. Hierin speelt de AVRI een belangrijke rol in Rivierenland.

 

Dit verbeteren van het inzamelen, scheiden en sorteren brengt investeringen met zich mee. De huidige milieustraten zijn hier onvoldoende op ingericht. Zij kunnen de stromen niet aan, zowel qua quantiteit als diversiteit van afvalstromen. De eisen die gesteld worden aan de diverse afvalstromen zullen in de toekomst alleen maar toenemen. Het is de taak van de AVRI om ons afval in te zamelen , scheiden en sorteren in te vermarkten afvalstromen. Tot zover gaan wij mee met de ambities van de AVRI.

 

De maatschappelijke ambitie gaat echter veel verder. De verschillende te vermarkten afvalstromen moeten verwerkt worden tot zo hoogwaardig mogelijke grondstofstromen. Dit ziet de VVD fractie uitdrukkelijk niet als de taak van de AVRI. We willen dit graag toelichten.

 

Verschillende leden van de VVD fractie hebben de afgelopen jaren verschillende recyclingbedrijven bezocht. Van autobanden, Pet flessen recycling, metaalrecycling, diverse harde plastic recyclers tot aan het Tielse Re match. Een mooi bedrijf aan de Panovenweg dat gespecialiseerd in het recyclen van kunstgras. 

Al deze recyclers verwerken een bepaalde specifieke afvalstroom tot hoogwaardige grondstoffen. Dit zijn specialismes waar het Rivierengebied veel te klein voor is. De werkgebieden van deze bedrijven zijn veel groter. Neem het Tielse Re-match. Zij recyclen kunstgrasvelden voor een werkgebied in een straal van 500 km rondom Tiel.

Een tweede overeenkomst voor deze recycle bedrijven is dat dit kapitaalintensieve bedrijven zijn. Het vergt forse investeringen om deze bedrijven op te zetten. Tot slot zijn dit regelmatig nog geen volwassen markten. Vraag en aanbod zijn nog niet stabiel en zeker nog niet in evenwicht. Concurrentieposities kunnen snel veranderen. Dit brengt forse risico’s met zich mee. 

 

De VVD fractie is daarom van mening dat het uitdrukkelijk niet de taak van de Avri is om de diverse te vermarkten afvalstromen te gaan verwerken tot hoogwaardige grondstoffen. Dit moeten we overlaten aan de markt. Het rivierengebied is hier veel te klein voor en de risico’s zijn veel te groot. Deze risico’s mogen wij zeker niet nemen met de portemonnee van onze inwoners. Pionieren en experimenteren op dit gebied is geen publieke taak!

 

Het is een grijs gebied wat een grondstof is. In afval land praat met steeds meer over grondstofstromen in plaats van afval. Je hoort veelvuldig de kreet “Afval bestaat niet”. In de houtskoolschets wordt ook geen duidelijke definitie gegeven van grondstof. Volgens de VVD fractie is het dus de taak van de AVRI om ons afval in te zamelen, sorteren en scheiden in goed te vermarkten afvalstromen. Dit is tevens een wettelijk vereiste. Het verder opwerken van deze afvalstofstromen tot hoogwaardige grondstoffen zien wij dus uitdrukkelijk niet tot de taak van de AVRI.

 

In de houtskoolschets wordt ook gesproken over kennisinstituut en regierol. Wat betreft de VVD fractie heeft de AVRI deze taak rol waar het zich beperkt tot het inzamelen, scheiden en sorteren van ons afval tot te vermarkten afvalstromen. Op het gebied van de volgende stap, het opwerken van deze afvalstromen tot hoogwaardige grondstoffen heeft de AVRI deze rol uitdrukkelijk niet wat betreft de Tielse VVD fractie. 

 

Dan het besturingsvraagstuk

Er wordt een heel betoog gehouden waarom de huidige structuur niet werkt. Vertragend, tegenstrijdigheden voor bestuurders etc. We zitten in diverse andere GR-en waar deze discussie niet speelt. Dus het model kan prima werken. De AVRI wil graag meer ruimte en spreekt over vertrouwen en samenspel. In het verleden hebben wij verschillende malen ervaren dat de AVRI met initiatieven voor de troepen uitloopt en dat de gemeenteraad pas zeer laat wordt meegenomen. We hadden het gevoel achter in de bus te zitten. Wij hebben hier geen goed gevoel aan overgehouden. De VVD fractie wil dat de AVRI zich richt op haar kerntaak. Het inzamelen, scheiden en sorteren van de afvalstromen tot goed te vermarkten afvalstromen. We hebben de angst dat de AVRI risicovolle initiatieven gaat nemen om afvalstromen te verwerken tot hoogwaardige grondstoffen. In onze ogen zijn deze risico’s groot en kunnen deze niet altijd voor rekening en risico van de inwoners worden genomen. 

Mochten er initiatieven op dit vlak komen zijn wij van mening dat deze initiatieven in e raad besproken moeten worden. Wij zijn dan ook geen voorstander van een overheids NV of BV waarbij de raad op afstand wordt gezet.

Wij staan wel open voor een benchmarkt onderzoek hoe de afvaltaken in andere gemeenten zijn geregeld en wat de ervaringen hiermee zijn. Verzelfstandiging van onderdelen zou voor de VVD fractie ook een optie kunnen zijn.