De eerste maanden als Raadslid; Mark Smits

De Nieuwe raadsleden stellen zich aan u voor. Deze keer Mark Smits

Op 24 april ben ik beëdigd als Raadslid voor de VVD in de gemeente Tiel. Een eervolle functie met een grote verantwoordelijkheid. De eerste maanden zijn nu voorbij en de Gemeenteraad is inmiddels met reces. Een mooi moment om op de eerste maanden als Raadslid terug te kijken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe goed je voorbereiding vaak ook is, het is toch altijd weer anders dan je gedacht had. Tijdens mijn diverse bestuursfuncties binnen de VVD heb ik een aantal opleidingen gevolgd, waaronder de VVD masterclass. Op deze manier wilde ik mijzelf goed voorbereiden op een eventueel Raadslidmaatschap. De manier van vergaderen in de Raad was voor mij in het begin even nieuw. Tijdens mijn eerste vergadering wilde ik in de tweede termijn nog enkele nieuwe vragen stellen, die ik had voorbereid. Vriendelijk werd ik verzocht alleen in de eerste termijn vragen te stellen en in de tweede termijn alleen vervolg vragen te stellen. Dat foutje maak ik dus nu niet meer..

Respect

De eerste maanden waren natuurlijk even wennen. De manier van vergaderen, de inhoud, het indelen van tijd, de nieuwe raadsleden en het leren kennen van de gemeentelijke organisatie. Wat ik als zeer prettig heb ervaren is het introductieprogramma van de Gemeente Tiel. Op een snelle wijze leerde ik de manier van werken en de organisatie kennen. Daarnaast is het fijn om in een ervaren fractie te komen waarbij ik altijd met vragen terecht kan. Het valt me op dat het tijdens de vergaderingen het er soms stevig aan toe kan gaan maar dat respect altijd voorop staat. Dat is echt een plus van de Gemeenteraad in Tiel.   

Geland

Na deze eerste maanden als Raadslid kan ik zeggen dat ik “geland” ben. Je ontmoet als Raadslid zoveel verschillende mensen van zoveel verschillende organisaties met zoveel verschillende problematieken. Dat maakt het soms ook lastig. Je hebt als gemeente maar een beperkt budget. Je kan niet alles en iedereen tevreden maken. Regelmatig word ik aangesproken op bijvoorbeeld de tennisbaan of op een terrasje in de stad met de vraag of ik het niet “even kan regelen”. Dan probeer ik uit te leggen dat processen soms helaas lang duren en dat ik moet samenwerken met andere partijen om zaken voor elkaar te krijgen. Met de VVD is het met onze partners in de Raad, geven en nemen. Dat is soms lastig omdat je wil gaan voor de mensen in de stad, je idealen en voor de visie die je met Tiel hebt.

Tot slot

De eerste maanden zijn mij erg goed bevallen en ik heb ongelofelijk veel zin en ambitie om mijzelf in te blijven zetten voor onze stad. Ik ben trots dat ik mijn steentje bij de VVD mag bijdragen om deze stad mooier, beter en een stukje liberaler te maken.

Ik wens iedereen een fijne vakantie toe.

 

Mark Smits

VVD Raadslid Gemeente Tiel