De eerste maanden als Raadslid; Elisa Derksen

De Nieuwe Raadsleden stellen zich aan u voor: deze keer Elisa Derksen

Ruim vijf maanden geleden stond mijn studentenleven op z’n kop. Burgemeester Beenakker maakte daags na de verkiezingen bekend welke kandidaten waren verkozen tot gemeenteraadslid en ik was een van hen. De afgelopen maanden waren een leerschool waar ik kort op wil terugblikken.

 

Deel van het team

Direct na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag zweefde ik tussen hemel en aarde, maar voelde ik me onderdeel van een team. Veel mensen en vooral dingen waren nieuw, zoals vergaderregels, praktische zaken en verplichtingen. Door vele tips en steun van de ervaren fractie zijn de eerste maanden toch aardig gegaan...althans dat is hoe ik het heb ervaren.

 

Beleid Drank- en Horecawet (DHW) 2014-2015

Als raadslid ben ik actief in de commissies Samenleving en Bestuur. In de commissie Bestuur komen onder andere onderwerpen omtrent veiligheid aan bod. Tijdens de eerste commissievergaderingen vond ik veel dossiers ingewikkeld. Daarbij merkte ik dat jaren ervaren nodig zijn om deze van voor tot achter te begrijpen. Het preventie- en handhavingsbeleid voor de DHW is juist actueel en relatief nieuw. De aanpak is voor handhaving van de regel dat jongeren per 1 januari 2014 vanaf hun achttiende jaar alcohol mogen drinken en kopen. Namens de VVD heb ik onder andere aangegeven dat wij voor eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid zijn voor jongeren vanaf 18. En bijvoorbeeld gepleit voor een non-alcoholische insteek van happy hours. Er was zo een statement gemaakt dat de VVD onderscheidde van andere partijen. Dat gaf een positief gevoel.

 

Dagelijks leven

Van vrienden en kennissen hoor ik regelmatig dat ik alles zo ‘gewoon’ ben blijven doen. Gewoon blijven voetballen, studeren en werken. Toch ervaar ik mijn bezigheden anders dan voorheen. Dat komt door verantwoordelijkheden, maar ook door reacties van mensen. Ik krijg veel vragen over de ouderenzorg of over kunstgrasvelden en parkeren. Mensen hopen dat je luistert en iets gaat doen. Luisteren doe ik graag, maar echt actie ondernemen ligt iets ingewikkelder. Op social media ben ik bewuster geworden van likes en posts, zoals foto’s. Gezellige vakantiefoto’s passen beter in een album dan op het internet. Als raadslid heb je een voorbeeldfunctie, daarom probeer ik een goede balans te vinden tussen de taken en verantwoordelijkheden en mijn interesses als jongere.

 

We gaan er weer tegenaan

Na de verkiezingen heb ik lang kunnen zweven, maar de uitslag, de benoeming en alle bijbehorende taken zijn geland. Het zomerreces is bijna afgelopen en dat is goed, want ik sta weer met beide benen op de grond en wil graag aan de slag.

De komende maanden, eigenlijk de komende jaren, moeten zeer belangrijke besluiten worden genomen. Ik hoop voor jong en oud bij te dragen aan de juiste keuzes voor de gemeente Tiel en haar inwoners.

 

Voor alle studenten en scholieren een goed nieuw studiejaar gewenst.

 

Elisa Derksen

 

Raadslid VVD gemeente Tiel