Commissielid Erik Rhebergen vertelt over zijn politieke ervaringen

Sinds de verkiezingen in maart van dit jaar ben ik namens VVD Tiel actief als commissielid voor de Commissie Ruimte.

Sinds de verkiezingen in maart van dit jaar ben ik namens VVD Tiel actief als commissielid voor de Commissie Ruimte. Al sinds 2006 ben ik als planontwikkelaar bij ProRail vanaf de zijlijn betrokken bij de politiek. Het werk van een planontwikkelaar resulteert in een ontwerp van een wijziging in de rail- en weginfrastructuur en besluiten daarover in de zin van investeringen en planologische wijzigingen worden uiteindelijk in de Raad genomen.

In het afgelopen half jaar heb ik als commissielid Ruimte ervaren, dat er heel veel verschillende thema’s aan de orde komen, van heel groot tot relatief klein, van heel tastbaar tot heel abstract en van weinig interesse tot emotionele betrokkenheid vanuit de omgeving. Waar ik nog het meeste aan moet wennen is, dat inhoudelijke keuzes niet altijd matchen met politieke keuzes.

Mijn interesse gaat het meeste uit naar openbaar vervoer, openbare wegen, parkeren en ruimtelijke ordening. Ik kijk daarom in het bijzonder uit naar het traject dat uiteindelijk moet leiden tot het vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied. De VVD vindt dat de huidige bestemmingsplannen te veel regels hebben waarbij het soms lijkt dat zaken tot achter de komma zijn geregeld. Zo vinden wij dat het begrip “streekgebonden-producten” uit het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied geschrapt moet worden. Bestemmingsplannen moeten flexibel en marktvolgend zijn en zich richten op het scheppen van mogelijkheden voor inwoners en ondernemers die hun ideeën willen realiseren. De komende periode ga ik mijn hard maken om dit te bereiken.