Starters op de huizenmarkt hebben steuntje in de rug nodig

Tiel kent lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen in Tiel. Mensen die een sociale huurwoning nodig hebben kampen al jaren met eindeloze wachtlijsten. Dit wordt in stand gehouden onder andere door scheefwoners. Het is niet gemakkelijk en soms zelfs onmogelijk om een betaalbaar woonalternatief te vinden in de vrijehuur- of koopwoningsector.  Daarom vind ik het belangrijk dat de gemeente de doorstroom van (sociale) huurwoningen naar betaalbare koopwoningen te stimuleert, bijvoorbeeld door middel van een starterslening.  

 

Zelf heb ik vier jaar geleden in mijn eentje mijn 1ste huis gekocht. De regels voor het kopen van een huis waren toen nog een stuk gunstiger en ik had voldoende spaargeld om mijn huis in te richten. Nu mag je nog maar 100% van de waarde van de woning lenen en de huizenprijzen zijn flink gestegen! Dit betekent dat je de bijkomende kosten (o.a. overdrachtsbelasting, notariskosten) uit je eigen spaarpot moet betalen en dat kan oplopen tot wel €15.000,-. Daarbij mag je ook geen bouwdepot meer afsluiten en die kosten komen er dan ook nog eens extra bij. Ik ken veel mensen in Tiel die nu thuis blijven wonen, buiten Tiel gaan wonen, een sociale huurwoning betrekken of heel duur in de vrije huursector terecht komen.

 

Naar mijn mening loopt Tiel hierdoor veel schade op. Veel jongeren verhuizen uit Tiel, wat ook slecht is voor de werkgelegenheid, of er worden onnodig veel sociale huurwoningen bezet gehouden. Tijdens de verkiezingscampagne heb ik mezelf in deze materie verdiept en kwam ik erachter dat Tiel geen starterslening biedt. Hiermee kunnen starters een extra lening afsluiten en daardoor toch een huis kopen, zonder dat zij hierover in de eerste drie jaar rente of aflossing betalen. Tijdens de verkiezingen was dit mijn persoonlijke speerpunt en heb ik hiervoor gepleit binnen de VVD Fractie en in het nieuwkomersdebat.

 

Daarom ben ik erg trots en verheugd dat de VVD, PvdA en PvdB tijdens de coalitieonderhandelingen hebben besloten de starterslening opnieuw beschikbaar te stellen in Tiel! Ik hoop dat starters hierdoor de kans krijgen gemakkelijker een huis te kunnen kopen.

 

Veel liefs,

Irina den Hartog