De fietstoertochten in het rivierengebied

In de zomer worden veel toertochten voor wielrenners georganiseerd. Zo ook in ons mooi rivierengebied. Ik heb er aan drie deelgenomen, waar ik u graag beschrijf hoe die zijn verlopen. Het blijft immers een sportieve prestatie, die door elke deelnemer anders ingevuld kan worden.

De eerste tocht die ik gefietst heb, is de Gejo Kersentocht. De tocht wordt georganiseerd door de Batauwers en vond plaats op 8 juli jl. De afstand die ik gefietst heb is 70 km. Het was een mooie tocht door de Betuwe heen, langs de boomgaarden en de Linge. De route liep vanaf Geldermalsen tot ongeveer Rhenen. Deze tocht heb ik zonder problemen in 2.59 uur volbracht.

De tweede tocht was de toertocht van de Merckt. De afstand van deze tocht was 100 km. Het was op zondag 22 juli jl. en het was snikheet. In deze tocht ben ik op 77 km de man met de hamer tegengekomen. Ik kon serieus niet meer verder, want ik was volledig opgebrand. Waarschijnlijk te weinig gegeten en gedronken, plus de hitte en de zon en dan kan de hongerklop komen. Hoe dan ook, ik kon geen meter meer rijden. Het was een mooie tocht door het land van Maas en Waal. De organisatie had wel vervelende grindvlakken in de route opgenomen. Mogelijk om een soort Parijs-Roubaix gevoel op te roepen. Het veroorzaakte in elk geval een aantal lekke banden en wat mopperende deelnemers.

Tot slot, op 28 juli de Flipjestoertocht die georganiseerd werd door het bestuur die voorheen ook de profronde in Tiel organiseerde. Het leuke was dat ik het officiƫle startsein heb mogen geven. Daarvoor werd een damesteam in stelling gebracht om de start kleur te geven. De afstand van deze tocht was voor mij 85 km. Ik heb de tocht afgemaakt, maar vanzelf ging dat ook niet. Op 80 km kreeg ik kramp in beide benen. Pijnlijk en zolang die kramp erin zit, kan je niet fietsen. Gelukkig kreeg ik de kramp eruit en kon de rit afmaken. In deze tocht zat veel klimwerk, zoals de steile kant van de Grebbeberg. Als je de tocht met de afstand van 170 km fietst, dan krijg je punten voor je klimmersbrevet. Nou dat ik aan mij niet besteed. Ik ben geen klimmer. De tocht heb ik volbracht in 3.35 uur.

Doordat ik veel in ons gebied fiets, kan ik genieten van de prachtige omgeving waarin wij wonen. Of het nu over de dijken toeren is, dan wel door de velden in het buitengebied, in alle gevallen voel ik me fantastisch op die fiets en geniet ik daarvan. Een aanrader dus, om zelf eens de fiets te pakken en de mooiheid van ons rivierengebied te ervaren.

Met hartelijke groet,

Marcel Melissen