Perspectievennota 2014 in Raad besproken

Tiel - In de raadsvergadering van 18 juni jongstleden is de Perspectievennota 2014 besproken. Uit deze nota is een motie voortgekomen waarin de VVD Tiel oproept om te komen tot maatregelen die de doorstroming op de A15 bevorderen. Deze motie is medeondertekend en dus ingediend door: D66, PvdA, CDA, ChristenUnie en Sociaal Tiel. Ook de PvdB en ProTiel hebben de motie ondersteund


Veiligheid

De VVD is blij dat het grote aantal inbraken, waar wij  al zo vaak de aandacht voor hebben gevraagd, fors is teruggelopen. Duidelijk is dat elke inbraak er nog steeds één te veel is. Tegelijkertijd is het zo dat het veiligheidsgevoel van onze inwoners afneemt. Dat is zorgelijk, je veilig voelen is voor ieder mens heel belangrijk. Blauw op straat helpt hierbij, daar zijn  wij van overtuigd en daarom ook mijn vraag aan het college; “Wanneer kunnen wij, en  ik zou willen zeggen eindelijk, de extra wijkagenten tegemoet zien?”.  We horen hier al een paar jaar over, maar we zien ze nog steeds niet. En in dit verband zouden wij ook graag willen weten hoe het nu met de mobiele camera staat; is deze er al en wordt deze ook daadwerkelijk ingezet?

 

Bureau Toezicht en Handhaving

Vragen hebben wij ook over het Bureau Toezicht en Handhaving;  u geeft in de voortgangsrapportage aan dat het ziekteverzuim onder de medewerkers hoog is en dat dit zeker effect heeft op het resultaat en kwaliteit die geleverd wordt door de AVRI, kunt u hier wat concreter over zijn? Welke taken kunnen niet naar behoren worden uitgevoerd en wat wordt concreet ondernomen om te zorgen dat gedaan wordt wat afgesproken is? Ook is het aantal incidenten door overlast van drugs fors toegenomen, ook hier vraagt de VVD nadrukkelijk aandacht voor. Ook drugsoverlast geeft bij inwoners een onveilig gevoel.

 

Sociaal Domein; Duidelijk communiceren!

Komen we nu bij het Sociaal Domein; dit is  iets waar niet alleen de politiek zich druk over maakt en zorgen over heeft, maar nog veel belangrijker, onze inwoners maken zich zorgen. Zorgen omdat men niet weet wat men te wachten staat. Als je nu hulp hebt, behoudt je dat dan? En als ik volgend jaar of later hulp nodig heb, krijg ik die dan? En als ik die hulp dan krijg, kan ik dat wel betalen? Kortom men heeft vele vragen en men is ongerust. Dat merk je in je eigen omgeving als je mensen spreekt.

Waar het in onze ogen in ieder geval aan ontbreekt is communicatie met onze inwoners, en wij, de VVD doen echt een klemmend beroep op het college:

Doe hier wat aan, laat horen wat er gaat gebeuren, laat horen wat mensen wel en niet kunnen verwachten, laat zelfs horen wat  de gemeente ook nog  niet weet, kortom communiceer!

 

Bezuinigingen

Duidelijk is dat er meer  bezuinigd moet worden, er komt immers minder geld van het rijk. Diezelfde overheid geeft nu meer uit aan de zorg, dan wat de gemeentes straks gaan ontvangen. In de nabije toekomst zullen wij dan ook keuzes moeten maken. Helaas is er nog weinig concreet, maar de VVD geeft toch weer mee dat we het zullen moeten doen met het geld dat wij als gemeente krijgen. In de rapportage geeft u al aan dat er voor 2015 een bezuiniging van 40% op het Rijksbudget voor de Hulp bij het Huishouden is aangekondigd. U geeft aan dat het beleid gericht op deze hulp dient te worden omgevormd, kunt u hier al iets meer over vertellen? Wat gaat dit voor de mensen die nu hulp hebben betekenen? En wat voor de mensen die hier in de nabije toekomst een beroep op moeten doen?

 

Restgroen, vraagt om Burgerparticipatie

U geeft aan dat het project restgroen doorloopt in 2014,  de prognose voor de totale kosten in 2014 zijn €178.800.

Dit project brengt veel onvrede onder onze bewoners met zich mee, men is boos over de hoge grondprijzen die worden gehanteerd en ook over de communicatie met de gemeente. Zo is er afgelopen week, tegen afspraken met de gemeente in, op de Nes weer gesnoeid in een tuin. Meer dan dertig jaar lang hebben deze bewoners zelf de tuin, met het stukje restgroen, onderhouden. Sinds de gemeente vindt dat mensen dit restgroen moeten kopen of moeten ontruimen, zodat de gemeente dan openbaar groen gaat aanleggen en onderhouden, komen tuinlieden ongevraagd de boel snoeien. Wij begrijpen de frustratie van onze inwoners.

De VVD vindt dat dit dossier zich uitstekend leent voor burgerparticipatie, wij willen immers de betrokkenheid en inzet van de Tielse inwoners stimuleren en faciliteren, zo hebben wij dit ook in het Bloesemakkoord afgesproken.  In de commissie Ruimte is al over het restgroen gesproken. Hierin heeft de wethouder aangegeven met een herijking te komen, wij zien de nota graag binnenkort tegemoet. Mijn vraag aan het college is wel; “Wordt er voldoende en op de juiste wijze met de bewoners gecommuniceerd?”

 

Financiën; terughoudendheid blijft op zijn plaats

Dan kom ik nu aan de financiële situatie en de extra uitgaven.

Hoewel wij de komende jaren een geraamd overschot hebben, is de VVD heel voorzichtig in het uitgeven van extra geld. Het is namelijk boterzacht, een raming wil niet zeggen dat je het in je portemonnee hebt en er kan nog heel veel gebeuren in negatieve, maar ook in positieve zin. Hierdoor is terughoudendheid volgens de VVD op zijn plaats.

 

Ontwikkeling Latenstein; Haast is geboden

De ontwikkeling van het retailpark Latenstein vindt de VVD een plan dat nu voortvarend dient te worden uitgevoerd. Dit is van belang voor de ondernemers die daar reeds gehuisvest zijn, voor de werkgelegenheid en voor het aanzien van Latenstein als geheel.

De beslissing om dit nu op te pakken heeft natuurlijk ook te maken met de bijdrage van de provincie die we, als we blijven dralen, kwijt zijn.

Omdat er in het jaar 2014 waarschijnlijk een overschot is vinden wij het verantwoord om de benodigde €700.000 uit dit overschot te betalen. Wij dienen dan ook, zoals u al hebt kunnen horen, samen met de PvdA een amendement in.

 

A15; Nog steeds te weinig aandacht vanuit landelijke overheid; Een motie is op zijn plaats.

Als laatste wil ik nog de A15 noemen waar nog steeds veel te veel files staan, waar veel nare ongelukken gebeuren en waar  naar de mening van de VVD door de landelijke overheid nog steeds te weinig aandacht voor is. In de voortgangsrapportage geeft u aan dat de motie van 17 juli 2013, waarin werd verzocht om aansluiting te zoeken bij de in gang gezette lobby en in regioverband bij de minister en de gedeputeerde aandacht te vragen voor de problemen op de A15, in de ogen van het college is afgehandeld. Welnu, dat zijn we niet met u eens, in de commissie beleidscyclus hebben wij u hier reeds op geattendeerd. Het antwoord van het college was dat wij dan met een nieuwe motie dienden te komen, dus namens de VVD, D66,PvdA, CDA, Christen Unie en Sociaal Tiel  dien ik dan ook een motie in.

 

Ans Duquesnoy- van den Heuvel

Fractievoorzitter