Een dag op pad met de handhaving in Tiel

Een bekeuring vindt niemand leuk. Hoewel je doorgaans alleen bij overtreding van een wet of regel een boete krijgt. Foutparkeren, een hondendrol op de stoep laten liggen of vuil dumpen zijn bekende irritaties én zaken waar de handhavers dagelijks mee te maken hebben. 

Ik ging een middag mee met twee BOA's (BOA= Buitengewoon Opsporingsambtenaar). Een regenachtige middag in maart. Ik liet me verrassen. Een divers team van spontane mensen verwelkomde mij en na een korte introductie startte de ronde. 

In diverse wijken zagen we afval rondom de voormalige ondergrondse plastic containers en veel zwervend afval. Helaas is dat een probleem dat de handhavers én inwoners in heel Tiel waarnemen. Wat ik zelf positief vind is dat er een speciale laadwagen is, waarmee dagelijks een ronde wordt gemaakt om zwerfafval op te ruimen. Uiteraard spijtig dat dat nodig is, maar fijn dat we weten dat BOA's zich ook daarvoor inzetten. 

Vanuit Tiel West reden we naar het centrum. In een ronde door de binnenstad keek ik toch even anders naar alle bewegingen. Want eigenlijk vind iedereen het irritant als iemand in de stad fietst als je rustig winkelt, maar het mag ook simpelweg niet. Of als mensen random hun auto op de stoep parkeren. Opvallend vond ik het geduld waarmee mensen werden aangesproken op hun gedrag. Gesprekken waren rustig en gelukkig niet beledigend vandaag. Helaas begreep ik van de heren dat dit eerder een uitzondering dat regel is.......

Ik heb deze middag gesproken en meegelopen met mensen die iedere dag hun best doen. Handhavers die het verdienen om met respect behandeld en toegesproken te worden. Een stiekeme hartekreet bevat deze terugblik dan ook wel. Behandel een ander zoals jezelf wilt worden behandeld, dus ook de BOA die je aanspreekt als je je niet aan de regels houdt!