Vragen gesteld over de niet verbeterde warmtevoorziening in Buurt 7 Passewaaij

Ondergetekenden ontvangen al jaren vele negatieve signalen over het WKO systeem in Buurt 7 Passewaaij. Per 1 juni 2015 is de exploitatie van de WKO overgenomen door Eteck Warmte Passewaaij B.V. Alle betrokken partijen waren toen van mening dat Eteck de beste partij was voor de warmtevoorziening in Buurt 7 Passewaaij. Zij hoopten dat Eteck een verbetering zou brengen in de warmte- en koudevoorziening bij de aangesloten woningen.

Helaas heeft de laatste vorstperiode opnieuw aangetoond dat het systeem niet overal voldoet. Een aantal woningen hebben een goede warmtevoorziening (al is die niet duurzaam maar op gas) maar ook een deel van de woningen niet. Een, tot nu toe onbekend, aantal gezinnen heeft letterlijk in de kou gezeten. Volgens de klankbordgroep WKO-Passewaaij7 en de Stichting WKO-Passewaaij 7 i.o. die de belangen behartigt van de gebruikers van het WKO systeem waren er relatief veel klachten en probeerden de monteurs van Eteck te doen wat ze konden met dit systeem, hetgeen helaas vaak lang duurde en niet in alle gevallen tot oplossingen leidde. Zeker niet tot duurzame oplossingen.

Met name de VVD heeft al meerdere malen aandacht gevraagd voor dit probleem. Tijdens de commissie ruimte in februari jongstleden heeft de VVD art. 41 vragen aangekondigd over de warmteproblematiek in Buurt 7 Passewaaij. Deze worden samen met de PVDB en ChristenUnie ingediend.

Om die reden stellen ondergetekenden de volgende vragen:

1. Is het u bekend dat sommige installaties in de warmtekelders niet voldoen om voldoende warmte- en koude te leveren aan sommige bewoners in Buurt 7 Passewaaij?

2. Is de Gemeente Tiel op de hoogte van het feit dat de warmte in een aantal clusters grotendeels niet wordt geleverd op een duurzame wijze maar d.m.v. gas waardoor de oorspronkelijke duurzame doelstellingen niet worden nagekomen?

3. Weet de Gemeente Tiel welke inwoners bij welke clusters in de kou hebben gezeten?

4. Is de Gemeente Tiel bereid om te inventariseren hoe groot de problemen zijn?

5. Is de Gemeente Tiel bereid om te inventariseren of Eteck voldoet (dan wel kan voldoen) aan de afspraken die zijn gemaakt bij het aangaan van de overeenkomst in juni 2015?

6. Is de Gemeente bereid om onderzoek te doen naar de problematieken en haar omvang o.a. door middel van een nieuwe enquête in Buurt 7?

7. Heeft de Gemeente Tiel (recent) laten toetsen of de WKO installaties in Buurt 7 voldoen aan het Programma van Eisen uit 2006? Zo ja, wat is hiervan de uitkomst. Zo nee, waarom

niet?

8. Heeft de Gemeente Tiel recent nog contact gehad met Eteck over de problemen in de wijk? Zo ja, wat is hiervan de uitkomst? Zo neen, waarom niet?

9. Worden er concrete acties door partijen (Eteck en de Gemeente Tiel) ondernomen om warmte te garanderen voor de inwoners van Buurt 7 Passewaaij?

10. Ziet de gemeente mogelijkheden om samen met partijen tot een oplossing te komen?

11. Indien er investeringen nodig zijn om tot een definitieve oplossing van de huidige problemen te komen, wie zou die kosten volgens u moeten dragen? Is de gemeente Tiel hier partner in?

12. Indien Etek failliet zou gaan en er geen andere partij te vinden is om de business over te nemen, wat is de verantwoordelijkheid van de Gemeente dan?

13. Voldoen de vergunningen van de installaties van de buurtverwarming aan de geldende wet- en regelgeving?


Hoogachtend,

Namens de fracties van de VVD,             de ChristenUnie         en de PVDB;

A.E.L.Duquesnoy - van den Heuvel         J. Stoeten – Flach         C.J. Kreuk - Wildeman