Begrotingsraad 2014

Tiel - Onderstaand de speech van VVD fractievoorzitter Ans Duquesnoy die zij woensdag 12 november heeft uitgesproken tijdens de Algemene Beschouwingen 2013 van de Tielse Gemeenteraad.

Onderstaand de speech van VVD fractievoorzitter Ans Duquesnoy die zij woensdag 12 november heeft uitgesproken tijdens de Algemene Beschouwingen 2013 van de Tielse Gemeenteraad.

"Dit is de eerste Begrotingsraad na de verkiezingen van maart 2014. De verkiezingen die wel een verschuiving hebben opgeleverd, maar ook een college waar wij veel vertrouwen in hebben. Het coalitieakkoord is een akkoord waar wij, als VVD, ons ook echt in kunnen vinden. Het geeft veel vertrouwen in de toekomst. Vertrouwen in de toekomst van Tiel. Vertrouwen, omdat we allen bereid zijn de klus “SAMEN” te klaren.

En een klus is het. We zullen gezamenlijk, oppositie en coalitie, nog heel wat lastige en soms zelfs heel moeilijke beslissingen moeten nemen, maar de VVD is ervan overtuigd dat wij, door goede samenwerking de komende jaren, in Tiel kunnen blijven zeggen dat we trots zijn op onze stad, trots op Tiel.


Er zijn signalen die wijzen op een licht, doch broos herstel van de economie. Daar is ook verbetering van het consumentenvertrouwen voor nodig. Voorzichtigheid is op zijn plaats: wij weten immers nog niet precies wat de gevolgen van de decentralisaties in het sociale domein zijn.

Het college presenteert ons de begroting voor 2015. De VVD is blij dat zelfs na verwerking van de septembercirculaire het er naar uitziet dat de komende jaren de begroting een positief saldo kent.

Werk, werk, werk!

De werkloosheid in Tiel is hoog. De VVD wil dan ook de grootst mogelijke prioriteit geven aan werk. De gemeente kan geen banen scheppen, maar er wel voor zorgen dat ze er komen. Bijvoorbeeld door middel van het aanbestedingsbeleid. Daarnaast is de gemeente er om randvoorwaarden te creëren en ervoor te zorgen dat ondernemers ruim baan krijgen voor groei en ontwikkeling. Dus geen ingewikkelde regels, maar als een werkgever een vraag of probleem heeft; meedenken en faciliteren waar mogelijk.

De VVD ziet de besluitvorming rondom de Gemeenschappelijke Regeling Werkzaak Rivierenland met belangstelling tegemoet. Hoewel wij nog wel zorgen hebben over het financiële gedeelte van deze nieuwe regeling, zijn wij wel van mening dat door de Werkzaak regionaal op te pakken en door een goede samenwerking tussen alle partijen, dit meer banen zou kunnen opleveren voor Tiel en de regio.

Belangrijk is en zal blijven, een goede verbinding tussen Werkzaak, werkgever en werknemer. Als werkgevers niet het gevoel krijgen dat zij bij de Werkzaak aan het goede adres zijn om op de juiste manier hun arbeidsplaatsen vervuld te krijgen en om goed geïnformeerd en gefaciliteerd te worden over mogelijkheden betreffende subsidies, stageplaatsen, opleidingsbanen en dergelijke, dan schieten we ons doel echt voorbij. Wat ook helder is, is dat dit de gemeente, over drie jaar gespreid, 1 miljoen aan opstartkosten gaat kosten. Wij zijn wel benieuwd wat het ons uiteindelijk gaat opleveren, hoeveel werknemers denkt u in de komende drie jaar te kunnen plaatsen in een bedrijf?

Logistieke Hotspot


Ook de komst van de Logistieke Hotspot is een belangrijk instrument om meer banen naar Tiel en onze regio te halen. De VVD hoopt dan ook dat ook hier voortvarend wordt gewerkt en dat er zo weinig mogelijk mitsen en maren zijn. Ook vinden wij het stimuleren naar werk via stages, met behoud van uitkering, een doel om mensen aan het werk te helpen. In het Bloesemakkoord is afgesproken dat onze gemeente mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt stageplaatsen gaat aanbieden, is hier al een aanvang mee genomen? Werk is belangrijk voor de groei en bloei van onze stad, maar ook voor het welzijn van onze inwoners. Het is immers bewezen dat mensen die werken en niet aan de zijlijn staan een betere gezondheid hebben. En mensen die werken hebben meestal een hoger inkomen en geven vaak ook meer uit, dit stimuleert de economie dus weer.

Uitkeringen


Het aantal bijstandsuitkeringen blijft stijgen. Dit is zeer verontrustend. Buiten het feit dat dit de gemeente veel geld kost, is het nog veel zorgelijker dat deze mensen aan de zijlijn staan en dus niet meedoen in onze maatschappij. Het is volgens de VVD van belang dat iedereen die kan, zijn steentje bijdraagt. Ook al heb je geen werk, dan kun je toch meedoen in de samenleving. Dit kan bijvoorbeeld door omscholing, stages of vrijwilligerswerk. De VVD zou het dan ook willen stimuleren dat mensen met een uitkering gevraagd wordt vrijwilligerswerk te doen. Dat kan op vele manieren, soms zelfs dicht in je eigen buurt, door bewoners uit je omgeving die wat hulp nodig hebben, met hand- en spandiensten te helpen. Per 2015 treedt de participatiewet in werking. De VVD wil van het college weten of er al een plan is betreffende de tegenprestaties? Wanneer wordt het plan aan de commissie voorgelegd en wanneer kunnen we de uitvoering van het plan verwachten?

Als je naar het succes van het jaarthema van de raad “Jaar van de Senioren” kijkt kun je echt zien hoe je low profile toch heel succesvol kan zijn. Hoewel wij in januari een nieuw jaarthema hebben, is het naar onze mening belangrijk het succes dat door de raadswerkgroep is behaald, niet los te laten.

Verder is de VVD verontrust over de bijstandsvordering die in mei 2014 6.600.000(!) euro bedroeg.

Op een vraag van onze partij over de oninbaarheid van deze vordering, heeft u aangegeven dat een aanzienlijk deel oninbaar zal zijn. Dit bevreemdt ons. Wij vragen het college dan ook de raad via een nota te informeren over deze gang van zaken. Zo zouden wij willen weten om wat voor soort vorderingen dit gaat, hoe ontstaan deze, maar nog belangrijker, hoe voorkomen we dit voortaan.

Regionalisering


Zoals we allemaal weten staan we voor grote veranderingen in het Sociaal Domein.

Er komen veel nieuwe taken naar de gemeente, die tegelijkertijd met hun komst ook met veel minder geld zullen moeten worden uitgevoerd. We krijgen een samenleving waar eigen kracht en verantwoordelijk van mensen voorop staat. Maar in ieder geval moet het zo zijn dat iedereen die zorg nodig heeft, die ook krijgt.

Hoewel wij als raad, zeker ook via de Raadswerkgroep, goed door het college op de hoogte worden gehouden van de vorderingen in de voorbereiding en ook meegenomen worden in het proces om tot besluitvorming te komen, is de VVD voorzichtig om nu al uitspraken te doen over de uiteindelijke uitkomst van de transities.

Vooral over de zaken die we regionaal oppakken zijn wij voorzichtig gestemd. Want wat geven we uit handen, hoe kunnen we als raad nog sturen en bijsturen? Hebben wij nog voldoende zicht op het vele geld dat er in het Sociaal Domein omgaat? De raad heeft immers het budgetrecht, maar kunnen wij de controlerende taak straks nog goed uitvoeren? De VVD wil dat de raad haar teugels niet uit handen geeft.

Bereikbaarheid


Tiel is een centrumgemeente en moet dat ook blijven. De prachtig verbouwde Agnietenhof is ongetwijfeld een nog grotere trekker voor onze stad geworden. Maar ook het feit dat we genomineerd zijn als Evenementenstad van het Jaar 2014 is iets om trots op te zijn. We hebben het toch maar in Tiel; Appelpop, het Fruitcorso, de Wielerronde, Tiel pakt Uit. Ik hoef ze eigenlijk niet te noemen, iedereen kent onze grote evenementen, maar het is toch goed dit even te vermelden. De VVD hoopt dat we de trofee binnen gaan halen.

Om een centrumgemeente te zijn is het ook van belang dat je goed bereikbaar bent.

Een punt van grote zorg is dan toch de A15. De filedruk lijkt steeds toe te nemen. Ongevallen met letsel of zelfs met dodelijke afloop zijn ook geen uitzondering meer. De VVD blijft er dan ook op hameren dat het college uiterste inspanningen blijft verrichten om ervoor te zorgen dat de A15 op de landelijke agenda komt en blijft, zodat de genoemde weg een veilige weg wordt waar goede doorstroming mogelijk is en blijft. Er komen weliswaar matrixborden, dat is bekend, maar wanneer zijn ze er ook, dit moet eigenlijk geen jaren meer duren. En of dat voldoende is? De VVD waagt het dit te betwijfelen. Dus college:

Houd de vinger aan de pols.

Fietspaden


Het wegennet wordt op orde gebracht. Hoewel dit voor de inwoners overlast oplevert, zien we hier en daar ook al positieve resultaten. Wat wij eigenlijk missen is een plan om ook eens goed naar de fietspaden te kijken. Wij vinden het van belang dat er ook een goed en veilig fietspadennetwerk in Tiel is. De gemeente zou bijvoorbeeld moeten stimuleren dat meer mensen hun kinderen op de fiets van en naar school brengen. Maar dan moeten er ook wel voldoende voorzieningen zoals stallingen zijn en men moet veilig door onze stad kunnen fietsen.

Onderwijs


Onderwijs is de basis voor een gedegen toekomst. Onderwijs vernieuwt voortdurend, inzichten veranderen, onderwijsvormen veranderen. De toekomst begint nu.

In april is in de commissie Samenleving gesproken over de uitgangspunten voor verbetering van de concurrentiepositie van het Tielse voortgezet onderwijs. Huisvesting is hierin een belangrijk onderdeel. Wij, de VVD, zouden dit wat breder willen trekken en het onderzoek willen uitbreiden. Wij vinden dat RSG Lingecollege en ROC gezamenlijk een visie zouden moeten ontwikkelen over de manier waarop onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar kunnen aansluiten. Hiertoe dienen wij dan ook, samen met het CDA en CU, een motie in.

Veiligheid


Dan het onderwerp veiligheid. De VVD heeft dit onderwerp altijd hoog op haar lijstje.

Zolang inwoners zich niet veilig voelen moet dit hoge prioriteit hebben. Dit vindt de VVD echt belangrijk. Gelukkig is het aantal woninginbraken fors gedaald, maar daar zijn we er niet mee, want behalve die inbraken hebben we ook te maken met andere zaken zoals de overlast door drugs en jeugdoverlast. Ook het feit dat de mobiele camera er nog steeds niet is, vinden wij ronduit teleurstellend. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de uitbreiding van het aantal wijkagenten. Wij hebben nu gehoord dat er in februari acht wijkagenten bijkomen in district de Waarden, komen deze acht agenten ook daadwerkelijk naar Tiel? De VVD ziet de komst van de wijkagenten in februari vol verwachting tegemoet. De VVD maakt zich nog steeds zorgen over de jeugdcriminaliteit in onze gemeente. Hoewel er een gerichte aanpak is, is het aantal meldingen in 2013 niet gedaald. Helaas zijn er over het eerste halfjaar 2014 geen cijfers bekend. De VVD vindt het belangrijk dat veiligheid hoog op de agenda blijft staan. Preventie speelt hierin ook een grote rol. Belangrijk hierin is ook het Veiligheidshuis. Dat werkt aan een veiligere omgeving voor onze inwoners. Echter, door het wegvallen van Rijks- en provinciale subsidies zou dit op de tocht kunnen komen te staan. De VVD stelt dan ook voor, middels een motie, mede ingediend door PvdA, PvdB, CDA, ProTiel en CU, het college te verzoeken met een structurele dekking te komen voor het Veiligheidshuis en dit voorstel aan de Raad voor te leggen bij de behandeling van de Perspectievennota 2016".