Programmabegroting 2018: Algemene beschouwingen

De algemene beschouwingen van Ans Duquesnoy tijdens de begrotingsraad 2018:

Voorzitter,

 

Dit is voor onze raad de laatste keer in deze periode dat we de begroting voor de komende jaren bespreken.

Ik wil dan ook beginnen met eens terug te kijken naar de afgelopen jaren; wat heeft Tiel nu gedaan en bereikt?

In ieder geval denk ik dat we samen kunnen concluderen dat we trots kunnen zijn op Tiel; trots op onze mooie stad, trots op onze mooie voorzieningen, trots op onze inwoners, trots op het nieuwe Cultuurgebouw Zinder, dat enkele weken geleden officieel is geopend door Prinses Beatrix. Een middag met een gouden randje voor Tiel, een feest voor iedereen.

 

Bijna vier jaar geleden hebben wij, de VVD, samen met D66, PvdA en CDA het Bloesemakkoord gesloten. Een ambitieus coalitieakkoord waar we samen, college en raad, hard aan gewerkt hebben om de daarin genoemde voornemens vorm te geven en uit te voeren en dat is ons gelukt wat de VVD betreft.

De WLP is gebouwd en geopend, een parkeerterrein aan de Santwijckse Poort is aangelegd, de omgeving daaromheen is aangepakt en verfraaid, de Waalkade gaat binnenkort op de schop, de aanbesteding van een nieuwe MAVO school loopt, de plannen voor een nieuw zwembad zijn vergevorderd, de Agnietenhof is werkelijk prachtig verbouwd, de cultuurorganisatie staat ook in de steigers; kortom we hebben niet bepaald stilgezeten.

Ook het wijkgericht werken heeft vorm gekregen, de wijkregisseurs zijn inmiddels goed ingevoerd in de wijken, zij zijn de oren en ogen van de Tielse gemeenschap en samen met de inwoners bereiken zij veel goede dingen waardoor Tiel een aantrekkelijke stad blijft om te wonen.

 

Om dit alles te bereiken hebben we ook lastige beslissingen moeten nemen zoals de verhoging van de OZB voor het komende jaar. Maar de VVD vindt dit, hoewel wij zullen blijven ijveren de financiële lasten voor inwoners en bedrijven zo laag mogelijk te houden, in dit geval wel verantwoord. Zonder deze verhoging zouden de bouwplannen voor de scholen en zwembad bijvoorbeeld niet zomaar gerealiseerd kunnen worden. Gelukkig zijn onze tarieven, ook na de komende verhoging, nog verreweg de laagste in onze regio.

 

 

Om tot een sluitende begroting te komen hanteert Tiel al jaren de kaasschaafmethode, maar de kaas is nu op.

Een financiële operatie staat, wat de VVD betreft, voor de deur. Scherpe keuzes zullen in de nabije toekomst noodzakelijk zijn, we zullen keuzes moeten maken om Tiel financieel gezond te houden.

Ambities kunnen we hebben, en dat is ook goed, maar het moet wel betaald kunnen worden zonder onze inwoners  telkens om de rekening te vragen.

 

Tiel is een mooie stad en moet dat ook blijven. Helaas moeten wij constateren dat Tiel niet meer de schone stad is die we graag zien. Tiel verrommelt, er ligt veel zwerfafval, er staat veel onkruid, mensen plaatsen zakken vol vuil naast, in plaats van in de containers, de bestrating laat te wensen over, kortom de VVD is niet tevreden over de wijze van onderhoud in onze stad. Overigens is niet alleen de VVD ontevreden over deze situatie, ook inwoners laten ons weten dat ze hier niet blij mee zijn. Dat alleen al is voor ons reden om er telkens bij het college op aan te dringen dat hier iets aan gedaan moet worden.

Eén van de redenen dat Tiel niet meer zo schoon en netjes is als het zou moeten zijn, is een bezuiniging die wij onszelf hebben opgelegd, waarvan we dachten dat door efficiënter en op een andere manier te gaan werken het mogelijk moest zijn met minder geld onze stad toch schoon te houden. Welnu dat is naar de mening van de VVD niet helemaal gelukt en daarom vinden wij dat er weer meer geld naar het schoonhouden en onderhouden van Tiel moet gaan. Wij dienen daartoe dan ook, samen met andere partijen,  een amendement in.

 

De A15, het wordt door de gehele raad vaak genoemd, blijft een bron van zorg en ergernis. Niet alleen de files, die met name het bedrijfsleven veel geld kosten, maar ook de ongevallen die er helaas vaak plaatsvinden, zijn reden tot grote zorg.

Wij roepen het college dan ook weer op, zeker nu er een nieuw kabinet is aangetreden, de lobby voor verbreding van de A15, met kracht voort te zetten.

Ook onze collega’s die vertegenwoordigers in de regering en Kamer hebben roepen wij op te blijven proberen aandacht te vragen voor dit grote, bijna dagelijks, steeds groter wordende probleem.

Het gebruik van fietsen, en dan met name E-bikes neemt toe; fietsen is duurzaam en gezond voor mens en milieu, maar tegelijkertijd komt, omdat ons wegennet niet is voorbereid op een veel groter fietsaanbod,  ook de veiligheid van de fietser in het gevaar. De VVD vraagt het college om een informatienota waarin opgenomen de mogelijkheden voor een snelle en vooral veilige fietsverbinding tussen Geldermalsen en Tiel. Indien hier een goede fietsroute is zullen er ongetwijfeld meer scholieren en mensen die in Geldermalsen naar school gaan of werken met de fiets gaan, dat ontlast de A15 ook weer een beetje.

 

Een ander onderwerp met betrekking tot veiligheid is de overlast van jongeren,

Tielenaren ergeren zich hier enorm aan, een strenge aanpak is wat de VVD betreft noodzakelijk.

Een plek waar de laatste tijd erg veel overlast is, en dan vooral van hangjongeren,  is het Winkelcentrum Passewaaij. Hoewel de politie hier echt wel probeert de problemen aan te pakken, lukt dat naar onze mening maar ten dele. Wij zijn dan ook voorstander van camerabeveiliging ter plekke en stellen u, college, dan ook voor een camera bij het Winkelcentrum Passewaaij te plaatsen. Wij dienen hiervoor een amendement, samen met de PvdB en CDA  in.

 

Burgerparticipatie is een woord dat niet meer weg te denken valt uit ons bestaan, we doen steeds meer samen, voorbeelden hiervan zijn de buurtpreventieteams en Whatsapp groepen, die in Tiel goed werk doen. Het aantal inbraken daalt nog steeds, ten opzicht van 2012 zelfs met 75%, ook de extra aandacht die de politie heeft voor vernieling, mishandeling en  drugsoverlast werpt duidelijk zijn vruchten af. Wij zijn hier blij mee.

 

Volgens de aan ons verstrekte cijfers in de begroting zal het aantal werkzoekenden in onze gemeente nauwelijks afnemen in het komende jaar. Mensen die kunnen werken moeten aan de slag. Het vinden van werk is niet alleen positief voor de Tielse portemonnee, maar in de eerste plaats voor de mensen zelf.

De Werkzaak is een uitvoeringsorganisatie die een forse ambitie heeft om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. De VVD vindt dat dat ook de hoofdtaak van de Werkzaak moet blijven. Wij zitten niet te wachten op innovatiefondsen en dergelijke: college waak ervoor dat de Werkzaak geen bedrijf wordt dat gaat concurreren met bedrijven, wij vinden dat zij zich met hun kerntaken behoren bezig te houden.

 

Tot slot komt de VVD met een voorstel dat iedere inwoner kan raken:

Veel mensen in ons land sterven door een hartstilstand, 80% van deze hartstilstanden vinden plaats in onze woonomgeving.

 De kans op overleven wordt aanmerkelijk vergroot als er gestart kan worden met snelle hulpverlening, elke minuut neemt de overlevingskans met 10% af. Een grote hulp hierbij kan, totdat de ambulance is gearriveerd, een AED zijn. Met een AED kunnen omstanders al beginnen met reanimeren. Een idee zou kunnen zijn om Tiel “hartveilig” te maken.

Daar hebben we AED-apparaten voor nodig, voldoende mensen die getraind zijn in reanimatie en in het gebruik van een AED, en de aanwezigheid van een systeem om personen te laten weten dat een slachtoffer door een hartstilstand is getroffen. Dat systeem is er: HartslagNu, een onderdeel van Ambulancezorg Nederland. Meer dan 100.000 vrijwilligers doen inmiddels mee in dit project: o.a. in  de hele provincie Drenthe, steden als Maastricht, Den Bosch en nog vele andere plaatsen in Nederland.

De VVD zou graag zien dat Tiel ook “hartveilig” wordt; wij willen ons hiervoor dan ook gaan inzetten. Wij stellen via een amendement voor om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om dit project ook in Tiel te doen slagen.

Samen met vrijwilligers, bedrijfsleven en gemeente moet het toch mogelijk zijn om ook Tiel Hartveilig te maken.

 

Ans Duquesnoy – van den Heuvel

Fractievoorzitter VVD Tiel.