“Geef ouders zelf de keuzevrijheid voor het Leerlingenvervoer”

TIEL - Voor de VVD is het belangrijk dat je als ouder zelf de keuzevrijheid moet hebben om te bepalen welke vervoerder je wilt voor je kind dat naar school moet. In het kader van de participatiemaatschappij moeten burgers meer zelf doen. Volgens de VVD past dit onderwerp daarom prima in dit uitgangspunt. De overheid moet kleiner en efficiënter worden en moet zich niet willen bemoeien met dit soort zaken.

Voor kwetsbare leerlingen is structuur en continuïteit nodig. Voor een aantal van deze leerlingen zijn veranderingen spannend en draagt soms bij aan slechter of slechtere schoolprestaties. Ouders zijn verstandig genoeg het vervoer zelf te organiseren. Vrijheid en verantwoordelijkheid neerleggen waar dit kan, en een kleinere overheid. Daar staat de VVD voor. De VVD wil dus het leerlingenvervoer laten regelen door de ouders zelf.

De VVD voelt zich in dit standpunt gesteund door de WMO-Raad. Zij is eveneens van mening dat het beter is om de ouders het leerlingenvervoer te laten regelen. Verschillende doelgroepen samen te laten reizen acht de raad onverstandig. Het grote voordeel, wat de VVD deelt met de WMO raad, is dat op de eerste plaats gekeken wordt naar wat ouders belangrijk vinden voor hun kinderen. In Tiel is, volgens de WMO raad, bij meerderheid van de ouders serieuze belangstelling voor de persoonsgebonden budget (PGB) variant.

In de handreiking: “Goed leerlingenvervoer in mijn gemeente”  staat op bladzijde zeven: “ Dat bij aanbestedingsprocedures vaak ten onrechte wordt gedacht dat alleen concurrentie mogelijk is op prijs. De goedkoopste aanbieder die voldoen aan bepaalde minimumeisen wordt gekozen. Een duidelijke visie op de kwaliteit van doelgroepenvervoer ontbreekt”. Dit kan met de PGB variant worden voorkomen.

Meerdere vervoerders uit Tiel blijven nu kans maken om het vervoer te organiseren. Dit is belangrijk voor de lokale werkgelegenheid. Dit kan anders zijn wanneer het Europees wordt aanbesteed. Door het aan de markt over te laten verwacht de VVD op dit punt dat het goedkoop blijft. Een voorbeeld hebben we gezien in het bericht van Personenvervoer Vijfstromenland BV. Zij geven aan dat de keuzevrijheid voor de vervoerder juist een aansporing is om maximale klanttevredenheid na te streven zonder extra kosten.

In de commissie samenleving waren de partijen nog ruimschoots verdeeld. Tijdens de Raadsvergadering van woensdag 22 april was een ruime meerderheid voorstander van het invoeren van een PGB voor het leerlingenvervoer. Daar is de VVD erg blij mee. Het gaat immers om het belang van het kind. 


Mark Smits

Raadslid VVD Tiel