VVD Tiel stelt vragen over overlast grote groepen buitenlandse werknemers in panden

TIEL - Sinds enige tijd bereiken ons diverse berichten van inwoners uit onze gemeente betreffende overlast vanuit panden die worden bewoond door grotere groepen personen die onder meer als buitenlandse werknemers in Tiel en omgeving werkzaam zijn.

Voorbeelden van gemelde overlast zijn o.a.: Geluidshinder, openbaar drankgebruik, zwerfafval en burenoverlast. Ook over de veiligheid van de bewoners van deze panden maken wij ons zorgen; is deze voldoende geborgd?

Wij zijn er overigens van overtuigd dat het hier, wat betreft de overlast, over excessen gaat, in de meeste gevallen doen zich geen problemen voor. De VVD heeft samen met het CDA en de PVDB daarom de volgende vragen gesteld aan het college van B&W gesteld:

1. Welk beleidskader geldt er in de Gemeente Tiel omtrent de huisvesting van buitenlandse werknemers?

2. Is bekend bij de Gemeente in welke panden buitenlandse werknemers zijn gehuisvest? Zo ja, kan dit specifiek worden aangegeven?

3. Zijn deze panden geschikt voor bewoning door grotere aantallen personen?

4. Hebben de panden waarin betreffende personen zijn gehuisvest een logies bestemming of is deze conform het vigerende bestemmingsplan?

5. Is huisvesting van buitenlandse werknemers in deze panden toegestaan volgens de huidige regels die in Tiel gelden?

6. Is er voldoende parkeergelegenheid aanwezig bij de panden?

7. Worden, of zijn buurtbewoners geïnformeerd over de huisvesting van deze bewoners?

8. Is het u bekend dat er met name in de avonduren overlast is in de buurt van panden waar deze werknemers zijn gehuisvest?

9. Wordt er opgetreden tegen deze overlast?, is hierover regelmatig contact met de politie? Heeft de politie ook overleg met de buurtbewoners?

10. Wordt er in deze panden frequent gecontroleerd op veiligheid en dan met name op brandveiligheid?

11. Wordt er in bedoelde panden een nachtregister bijgehouden zodat bij calamiteiten direct duidelijk is wie er dan aanwezig is?

12. Zijn deze mensen ingeschreven in het bevolkingsregister?

13. Zo neen, wordt er dan toeristenbelasting geheven?