Opvang asielzoekers in Tiel. De VVD is tegen!

TIEL - Kan VVD Tiel zich scharen achter het verzoek in onze regio 1200/2500 asielzoekers op te nemen, dan wel in Tiel een opvanglocatie van minimaal 300 plekken te realiseren?

Wij beseffen dat door de continue stroom van vluchtelingen er ander beleid gemaakt moet worden. En door Nederland en door Europa moet een andere koers gevaren worden om de vluchtelingenstroom te stoppen en aanwezige vluchtelingen terug te kunnen laten gaan naar een veilig land van herkomst. Tiel en onze regio kunnen dit probleem niet oplossen.

Het opzetten van noodopvang of AZC's draagt niet bij aan het stoppen van de vluchtelingenstroom en werkt ook niet mee om aanwezige vluchtelingen terug te laten keren naar een veilig land van herkomst. Het faciliteert wel het op gang houden van de asielstroom.

U komt thuis, doet de voordeur open, kijkt de hal in en u ziet en hoort water de trap af komen stromen. U realiseert zich dat op de badkamer het bad aan het overlopen is omdat de kraan nog open staat. Wat doet u ... U gaat op zoek naar dweilen, roept uw buren en samen gaat u de hal proberen droog te dweilen .... Of toch eerst de kraan dichtdraaien.

De samenleving kan een eindeloze stroom migranten niet aan, dat is evident.

Vluchtelingen hebben recht op veiligheid. Dat staat ook voor de VVD vast. Maar, dat hoeft niet in Europa te zijn. Er dient - naar de menig van VVD Tiel - veilige havens te worden opgebouwd in de regio daar. Alleen dan kunnen ook alle vluchtelingen veilig leven en niet alleen de mensen die rijk of avontuurlijk genoeg zijn om naar Europa te trekken.

Het COA is naarstig op zoek naar locaties voor opvang van vluchtelingen die reeds in ons land verblijven. Telkens weer blijkt, dat dat een heel moeilijke opgave is. Zo ook in Tiel; zoals u aangeeft stelt het COA randvoorwaarden: minimaal 300 plekken en wel voor een periode van minimaal 5 jaar.

Een nieuwe invalshoek vanuit de Veiligheidsregio is, een gezamenlijke opgave om regionaal vluchtelingen te huisvesten.

U, college vraagt ons nu ermee in te stemmen om opvang van vluchtelingen regionaal uit te werken. U geeft in het voorliggende stuk aan dat een gemeente zonder opvanglocatie, bijvoorbeeld Tiel, steun zou kunnen gaan leveren aan gemeenten die wel een locatie beschikbaar hebben.

Als wij dan specifieker kijken naar wat die steun zou moeten zijn, zien en begrijpen we de inzet van kennis; maar de van inzet van personeel en middelen begrijpen we echter niet.

Het COA zorgt daar toch voor? Zij financieren toch de opvang en eventueel de ambtelijke uren die met opvang gemoeid gaan? Het zal en kan toch niet zo zijn dat gemeenten nu moeten gaan opdraaien voor beleid waar zij niet verantwoordelijk voor zijn en amper invloed op kunnen uitoefenen ...

Ook schrijft het college van Tiel in haar nota dat de taakstelling wat betreft de toewijzing van statushouders fors hoger is dan vorige jaar. Onduidelijk blijft over hoeveel mensen we hier spreken spreken.

Als er meer mensen, die onze taal niet spreken, onze cultuur niet kennen en die vaak een gebrekkige gezondheid hebben naar Tiel komen, zijn wij hierop dan goed voorbereid? Hoe staat het met bijvoorbeeld kinderen, kunnen zij direct naar school?

Het college schrijft dat voldoende spreiding van statushouders de kans geeft om te participeren en te integreren. Maar daarvoor zullen wij als gemeente moeten investeren!

Het is logisch dat, daar waar het de huisvesting van de statushouders betreft, niet alleen maar meer naar de woningbouwcorporaties wordt gekeken; wij zijn van mening dat het niet zo kan zijn dat inwoners van onze gemeente langer op wachtlijsten voor toewijzing van een woning komen te staan, omdat de statushouders hierbij voorrang krijgen. 

Nu geeft u als college aan, statushouders versneld als het ware in het voren op te willen vangen. Maar dat staat op gespannen voet met de nu al krappe mogelijkheden tot huisvesting.

Resumerend vindt de VVD hetgeen het college voorstelt/verzoekt dan ook absoluut niet verstandig.

De VVD is gewend haar verantwoording te nemen, en ook nu doen wij dat. Natuurlijk zullen andere partijen dit ook doen, zeker die partijen die in dit debat pleiten voor opvang. Wij gaan er dan ook van uit dat bij bespreking van de perspectievennota zodadelijk, met voorstellen gekomen wordt het ook financieel mogelijk te maken beleid uit te rollen om asielzoekers en statushouders te laten participeren en integreren in onze maatschappij.

De VVD is tegen voorstellen die het op gang houden van de asielstroom faciliteren. Immers die asielstroom stopt niet zomaar na 5 jaar of 13 jaar of .... Het gaat niet over 300 asielzoekers in die 5 of 13 jaar maar over 3000 of 8000 of ....

VVD Tiel is geen voorstander van deze plannenmakerij met een open-eind karakter.

Namens de VVD Tiel fractie,


Bart van Gurp