VVD Tiel stelt schriftelijke vragen over het hoge gras

TIEL - De VVD heeft vele negatieve reacties en klachten ontvangen over het hoge gras in de bermen. Deze reacties en klachten zijn divers. Uit de wijk Passewaaij kregen wij veel berichten dat het hoge gras leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties. Ook in de overige delen van onze gemeente kregen wij hierover, weliswaar in mindere mate, signalen.

De politie bevestigd dat het gras gevaarlijk hoog stond. Volgens informatie van de politie heeft het hoge gras vermoedelijk geleid tot een verkeersongeval. Dit wordt door de politie nog verder onderzocht.

Door het hoge gras wordt er vermoedelijk meer afval gedumpt in het openbaar groen. Dit valt namelijk niet zo op. Wanneer het gras gemaaid is wordt dit afval zichtbaar. Daarnaast kan het hoge gras leiden tot gezondheidsproblemen van diverse inwoners. Zij kunnen bijvoorbeeld last krijgen van enorme hooikoorts. 

Tijdens de commissie samenleving van 8 juni jongstleden heeft de VVD vragen gesteld over de situatie van het hoge gras. De VVD heeft naar aanleiding van de antwoorden tijdens de commissie samenleving en aanvullende informatie de volgende vragen:  

1. Klopt het dat er door het te hoge gras ongevallen zijn gebeurd? Zo ja, wat is verantwoordelijkheid van de Gemeente Tiel dan in deze?

2. Welke concrete acties worden er ondernomen om de verkeersveiligheid, wanneer het gras zo hoog staat, te garanderen?

3. Hoe vaak en/of wanneer worden de zichtlijnen in de wijk Passewaaij voor het verkeer gemaaid en wat zijn hiervan de kosten? 

4. Hoe vaak en/of wanneer worden de zichtlijnen in de hele Gemeente Tiel voor het verkeer gemaaid en wat zijn hiervan de kosten? 

5. Hoe vaak en/of wanneer worden de bermen gemaaid in de verschillende wijken van de Gemeente Tiel en wat zijn hiervan de kosten?

6. Wat zijn de kosten voor de Gemeente Tiel om het gras in de bermen structureel laag te houden, voor de gehele gemeente Tiel én specifiek voor de wijk Passewaaij? 

7. Is het juist dat er afval gedumpt wordt in het hoge gras? Wat zijn hiervan de kosten om het op te ruimen?

8. Welke gezondheidsrisico’s lopen onze inwoners door het hoge gras en zijn hierover meldingen bekend? Zo ja, hoeveel meldingen zijn dit? 

Hoogachtend, 

Namens de VVD-fractie 


M. Smits


VVD Raadslid Tiel