Erik Rhebergen kijkt terug op zijn eerste zes maanden als commissielid Bestuur en Beleidscyclus

Sinds de verkiezingen in maart 2014 ben ik namens VVD Tiel actief als commissielid. Eerst in de Commissie Ruimte, maar sinds augustus 2015  als commissielid voor de Commissie Bestuur en Beleidscyclus, Dit na het vertrek van Heske Groenendaal

In het afgelopen half jaar heb ik als commissielid Bestuur ervaren, dat het naast de openbare orde en veiligheid in Tiel het vooral gaat om de toekomst van Tiel en de rol van Tiel in de Provincie Gelderland en in Regio Rivierenland. Mijn interesse in de commissie Bestuur gaat het meeste uit naar openbare orde en veiligheid (o.a. cameratoezicht), bestuurlijke samenwerking en het huishoudboekje van de gemeente.

De VVD Tiel pleit al lange tijd voor de inzet van (mobiele) camera’s en een koppeling van alle publieke en private camerasystemen in de gemeente Tiel, die, indien nodig, ingezet kunnen worden. De preventieve werking die van cameratoezicht uitgaat, kan goed aangewend worden in gebieden, waar sprake is van-, of een verhoogd risico is op onveilige situaties. Ik ben daarom ook verheugd dat woensdag 17 februari 2016 de gemeenteraad beleid heeft vastgesteld  t.b.v. cameratoezicht in de openbare ruimten. 

Persoonlijk vind ik, dat wij nog een stapje verder hadden kunnen gaan door op alle invalswegen in Tiel camera’s te plaatsen. 

Soms gaan discussies in de commissie Bestuur over ogenschijnlijk kleine dingen, maar die soms grote gevolgen kunnen hebben. De gemeente Tiel wil bijvoorbeeld contant betalen in het gemeentehuis afschaffen. Interne fraude en het risico op overvallen zou hiermee uitgesloten moet worden.  De VVD begrijpt de argumenten, maar is waakzaam voor de gevolgen. Oudere mensen, mensen in de schuldsanering of mensen die wel contant geld hebben maar op hun rekening in het rood staan, zouden door dit besluit wel eens getroffen kunnen worden. De VVD denkt daarom graag mee aan een oplossing waar iedereen zich in kan vinden.

Er moet toch een compromis mogelijk zijn tussen de risico’s op interne fraude zoals verwoord door de accountant en de service aan de inwoners van Tiel. In een winkel wordt je ook niet gedwongen altijd met pin te betalen.

In de bestuurlijke samenwerking zien wij gemeenten steeds meer de samenwerking met elkaar op zoeken. De VVD is positief gestemd over deze ontwikkeling, maar vindt dat nu vooral relatief eenvoudige samenwerkingen en of projecten met meerdere gemeenten uitgevoerd moeten worden. Deze herkenbare, eenvoudige samenwerkingen en of projecten moeten een vertrouwensbasis creëren, zodat gemeenten elkaar in de toekomst gemakkelijker kunnen vinden om complexe vraagstukken aan te pakken. Tijdens raadsvergaderingen en bijeenkomsten in de regio over de bestuurlijke samenwerking laten wij het niet na om onze zienswijze onder de aandacht te brengen. 

 

Ik denk dat de uitdaging groot zal zijn om onze regio op de kaart te zetten en te houden, want op logistiek gebied zijn wij geen regisseur. Ontwikkelingen bij vervoerders en de beheerders van onze rijkswegen en spoorwegen gaan soms veel langzamer dan gehoopt en soms ook heel veel sneller dan verwacht. 

Een verbreding van de A15 is nog niet in zicht. Een aansluiting van Medel op de Betuweroute lijkt mij ruimtelijk en financieel bezien haast een onmogelijke uitdaging. En met de trein reizen naar Utrecht en Arnhem betekent in het volgend decennium zeer waarschijnlijk overstappen in respectievelijk Geldermalsen en Elst. 

Wat betekent het voor Tiel als hiermee de ruggengraat van de regionale ambitie wegvalt?