Goed scheiden loont niet!

De inwoners van Tiel scheiden hun afval goed. Het aantal kilo’s restafval daalt en we zitten onder het landelijk gemiddelde. Toch ervaar ik als goede afvalscheider weinig financiële beloning voor al die inzet. De afgelopen jaren is er veel veranderd in het scheiden en ophalen van afval. En nu gaat er weer van alles veranderen.

De AVRI stelt twee opties voor vanaf 2018. 1. De huidige grijze container wordt voor het plastic afval en het restafval gaat voortaan in zakken. Deze zakken moet u dan zelf wegbrengen naar een ondergrondse container verderop in de wijk. Of, 2. U krijgt een nieuwe, vierde container voor het plastic afval. De grijze container behoudt u, maar die wordt 1x per 4 weken geleegd. Persoonlijk geloof ik dat het scheiden van afval bijdraagt aan een betere verwerking en meer hergebruiken van grondstoffen. Maar, er is een grens aan wat we daarvoor willen doen. Wat mij betreft is de vierde container voor plastic een goede optie en houden we de grijze container. Plastic afval past daar gemakkelijk in, de zakken hangen geen weken meer in de schuur of aan de lantaarnpaal en kunnen niet wegwaaien of rondzwerven. Het scheiden van afval wordt dan aantrekkelijker. Waarbij ik me wel kan indenken dat in de zomerperiode de grijze container iedere 2 weken wordt geleegd: niemand houdt van de stank van warm restafval.

Als Tiels raadslid heb ik een duidelijke mening, maar wij beslissen niet alleen. De colleges van de tien gemeenten in Rivierenland nemen samen een besluit. Ik hoop dat de verandering zorgt voor nog betere afvalscheiding, maar dat dat ook beloond wordt. Belonen door service met een vierde container en niet een eind wandelen met je zak afval. En vanzelfsprekend belonen met lage lasten. Kortom, laat goed scheiden nu echt eens lonen!

Elisa Derksen
Raadslid VVD Tiel