Herstel de balans in Tiel

In 2030 zal meer dan de helft van de bevolking in Nederland hoogopgeleid zijn. Veel scholieren trekken na het hoger voortgezet onderwijs uit Tiel. Ze gaan met name naar de randstad waardoor wij deze belangrijke groep mensen voor Tiel verliezen.

In de jaren 70 streden mensen om gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Daar is in Tiel bitter weinig van terecht gekomen. Eeuwenlang was Tiel een belangrijke internationale handelsplaats. De Varkensmarkt, Veemarkt, Groenmarkt en Vismarkt zijn plaatsen in Tiel waar veel handel plaatsvond. 

Vanaf eind 19e eeuw vestigden industriële bedrijven zich in Tiel. Die zorgden voor veel werkgelegenheid voor met name de laagopgeleiden. Hierdoor veranderde de samenstelling van Tiel. De balans qua opleidingsniveau in Tiel is anno 2016 scheef. Door het vertrek van de industriële bedrijven is een grote druk op onze sociale voorzieningen ontstaan.

In 2030 zal meer dan de helft van de bevolking in Nederland hoogopgeleid zijn. Veel scholieren trekken na het hoger voortgezet onderwijs uit Tiel. Ze gaan met name naar de randstad waardoor wij deze belangrijke groep mensen voor Tiel verliezen. Om de balans in Tiel te herstellen moet onze gemeente én onze regio, het bedrijfsleven faciliteren in het creëren van stages en banen voor hoger opgeleiden. 

Food Valley bijvoorbeeld, biedt uitstekende kansen en mogelijkheden voor ons fruitgebied. Food Valley versterkt de innovatiekracht van Nederlandse bedrijven door verbinding en samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Het bestuur van de Universiteit van Wageningen, onder leiding van mevrouw Fresco, gaat de hele wereld over om Food Valley te promoten. 

Tiel moet daarnaast meer investeren in goede huisvesting en voorzieningen voor hoger opgeleiden. De A15 moet verbreed en veiliger worden en de treinverbindingen naar de universiteitssteden moeten blijven. Door te investeren in de logistieke sector, met speciale aandacht voor functies voor hoger opgeleiden, kan Tiel maximaal profiteren van haar uitstekende ligging en wordt de balans in Tiel hersteld. Dit zal uiteindelijk ten goede komen aan álle Tielenaren.

Mark Smits

VVD fractielid gemeente Tiel